Je kent het wel als je op vakantie bent in Spanje: appartementen met kleine benauwde ruimtes met smalle ramen en gesloten raamdecoratie. Dat is logisch hoor ik je al denken; de warmte moet in Spanje zo vaak mogelijk buiten blijven. Ze hebben daar een ander klimaat dan in Nederland. Toch is er een nieuwe trend in opkomst.

Grote, open, lichte ruimtes

Grote open, lichte ruimtes vormen daar de trend van dit moment. Architecten houden steeds meer rekening met toeristen en buitenlandse investeerders. Ook verandert in Spanje de kwaliteitsnorm op het gebied van wonen. De indeling van de woningen veranderen daarom drastisch daar.

Open keuken

Geen verborgen, kleine keukentjes meer, maar grote open keukens die aansluiten op de eetkamer en woonkamer. Eindelijk kun je je maaltijden koken en ondertussen genieten van het uitzicht en het natuurlijk licht van de mediterrane zon. Natuurlijk heb je dan wel een goede zonwering of raamdecoratie nodig.

Warmte tegenhouden en vasthouden

Een zonwering of raamdecoratie in een land als Spanje moet de warmte buitenhouden, het licht filteren en voor een gezellige sfeer zorgen in het vakantiehuis. Ook is het belangrijk dat een zonwering of raamdecoratie de warmte vasthoudt zodat je ’s avonds nog wel kunt genieten van de warmte na de vaak drastische temperatuurdaling. Een zonnescherm houdt bijvoorbeeld buiten op het terras of balkon de warmte tegen, maar houdt ook de warmte vast zodat je ’s avonds lekker nog buiten kunt zitten.

Ook kun je tegenwoordig gemakkelijk weggaan en je zonnescherm naar beneden laten, zelfs als het gaat waaien. Je hebt tegenwoordig windsensoren waardoor je zonneschermen automatisch naar beneden gaan. Dit is ook een handige innovatie voor het winderige Nederland.

 

Geef een reactie

Post Navigation